Wij gebruiken cookies om uw online gebruikerservaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Instellingen aanpassen

klassieke-tuinstijl

Klassieke tuin inrichten

Een goed ontworpen tuin kan een oase van rust en schoonheid zijn, en de klassieke tuinstijl is een tijdloze keuze die nog steeds populair is bij tuinliefhebbers over de hele wereld. De klassieke tuinstijl staat bekend om zijn symmetrische ontwerpen, formele structuur en het gebruik van traditionele elementen zoals fonteinen, beeldhouwwerken en buxushagen. In deze blog vertellen we u meer over de kenmerken van deze stijl, en geven we tips en ideeën om deze stijl in uw eigen tuin toe te passen. Een klassieke tuin kan een verfijnde en serene sfeer creëren die u jarenlang plezier zal geven, ongeacht of u een grote of kleine tuin heeft. Bent u op zoek bent naar inspiratie voor een nieuwe tuin of wilt u gewoon meer weten over deze elegante stijl? Lees dan snel verder!

 

 


Kenmerken van de klassieke tuinstijl

Een klassieke tuin wordt gekenmerkt door rechte lijnen, geometrische vormen, en symmetrisch geplaatste elementen zoals heggen, standbeelden en fonteinen. De nadruk ligt op het creëren van een harmonieuze en evenwichtige compositie. Klassieke tuinen worden vaak geassocieerd met rijkdom en grandeur, en werden in het verleden vaak gebruikt als decor voor aristocratische en koninklijke residenties. Vandaag de dag is de klassieke tuinstijl nog steeds populair, vooral in formele tuinen bij historische gebouwen of landhuizen.

De basis van een klassieke tuin kent een duidelijk middelpunt in de vorm van een terras, vijver of fontein. Hieromheen vindt u veel groen, strakke hagen, ingetogen bloemen en kleine paden door de tuin heen. In de beplanting ziet u strakke lijnen en afgebakende bloemenperken en symmetrie is een groot onderdeel van de klassieke tuin. In de bestrating vindt u weinig variatie en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke tinten in het straatwerk. Ook het gebruik van natuurlijk hout zien we terugkomen in bijvoorbeeld dekken, terrassen en overkappingen. 

klassieke-tuinstijl

Symmetrie

De klassieke tuinstijl is sterk gebaseerd op symmetrie en evenwicht. Elementen zoals paden, hagen en plantenbedden worden vaak in symmetrische patronen geplaatst om een gevoel van orde en harmonie te creëren.

Geometrische vormen

In een klassieke tuin worden vaak rechte lijnen, vierkanten en cirkels gebruikt om de tuin vorm te geven. Dit zorgt voor een strakke en formele uitstraling.

Formele elementen

De klassieke tuinstijl bevat vaak formele elementen zoals standbeelden, fonteinen, vijvers en rozentuinen. Deze elementen zijn vaak centraal geplaatst en worden gebruikt om de symmetrie en balans van de tuin te versterken.


klassieke-tuinstijl

Klassiek kleurenpallet

Het kleurenpalet van de klassieke tuin is elegant en tijdloos. De kleuren die in deze tuinstijl worden gebruikt zijn geïnspireerd op de natuurlijke elementen en zijn over het algemeen zacht en subtiel.

De klassieke tuin maakt gebruik van een breed scala aan kleuren, maar de meest voorkomende zijn groen, wit en rood. Het groen wordt meestal geleverd door de talrijke planten en struiken die in de tuin worden geplaatst. Denk aan hagen van buxus en platanen. Het wit wordt geleverd door bloeiende planten zoals lelies, rozen, hortentia's en dahlia's, die veelvuldig worden gebruikt in de klassieke tuin. Rood wordt vaak gebruikt als accentkleur, meestal door de toevoeging van bloemen zoals rozen, geraniums en petunia's. Andere kleuren die soms worden gebruikt in de klassieke tuin zijn geel, paars en roze. Deze kleuren worden vaak gebruikt om een ​​mooi contrast te creëren met de groene achtergrond en om de kleuren van bloemen in het palet te accentueren.

In de klassieke tuin worden kleuren op een harmonieuze manier gecombineerd. Door gebruik te maken van subtiele kleuren die goed op elkaar zijn afgestemd, creëert de tuin een gevoel van rust en elegantie. In de klassieke tuin worden daarom een drietal of viertal kleuren met elkaar gecombineerd om een bonte verschijning te voorkomen. Groen is altijd de basiskleur, vaak gepaard met wit.


Materialen voor de klassieke tuinstijl

Een klassieke tuinstijl wordt gekenmerkt door een elegant en tijdloos ontwerp met symmetrische lijnen en strakke vormen. Bij het kiezen van materialen voor een klassieke tuin is het belangrijk om te kiezen voor duurzame, hoogwaardige materialen die passen bij deze stijl.

Een van de meest populaire materialen voor klassieke tuinen is natuursteen. Natuursteen, zoals marmer, graniet, kalksteen of travertijn, is duurzaam, tijdloos en elegant. Natuursteen straalt elegantie en duurzaamheid uit, en kan goed worden gecombineerd met andere klassieke elementen zoals buxushagen en symmetrische borders. Een ander veelgebruikt materiaal voor klassieke tuinen is baksteen. Baksteen is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en heeft een traditionele uitstraling. Het kan worden gebruikt voor muren, paden en andere structurele elementen in de tuin. Baksteen kan ook worden gebruikt in combinatie met andere materialen, zoals natuursteen of hout, om een ​​meer gevarieerde look te creëren. Een materiaal dat ook goed past bij een klassieke tuin is hout. Houten elementen, zoals pergola's, tuinmeubilair en schuttingen, voegen warmte en natuurlijkheid toe aan de tuin. Kies voor duurzame houtsoorten, zoals teak of eiken, om ervoor te zorgen dat de elementen lang meegaan en bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

klassieke-tuinstijl

klassieke-tuinstijl
klassieke-tuinstijl
klassieke-tuinstijl
klassieke-tuinstijl

klassieke-tuinstijl

Tuinmeubelen in klassieke stijl

Bij een klassieke tuinstijl horen elegante en tijdloze meubels. Tuinmeubelen zijn niet alleen praktisch, maar ook een belangrijk decoratief element in de tuin. We lichten enkele tuinmeubelen voor u uit die goed passen bij een klassieke tuinstijl.

Kies voor tuinstoelen met een elegante uitstraling en klassieke details, zoals  armleuningen met ronde vormen. Kies voor stoelen met zachte kussens in pastelkleuren om het comfort te verhogen. Ga voor een bijpassende tuintafel van hout of marmer(look), en versier deze met een mooi tafelkleed en servies. Kies voor een tafel met een klassiek ontwerp. Een zweefparasol boven de tafel zorgt voor schaduw op warme dagen.

Een klassieke loungeset bestaat uit een bank, fauteuils en een tafel. Kies voor een loungeset met een elegant design en zachte kleuren, zoals beige of pasteltinten. De set moet een tijdloze uitstraling hebben, met ingewikkelde details en krullende vormen. Houten of metalen elementen passen goed bij deze stijl.Tuinaccessoires voor de klassieke tuinstijl

Een klassieke tuinstijl roept beelden op van prachtige bloembedden, strak geschoren heggen en elegante beelden. Maar wat de tuin echt tot leven brengt, zijn de accessoires die worden gebruikt om deze stijl compleet te maken. 

Potten en plantenbakken zijn een geweldige manier om kleur aan uw tuin toe te voegen en ze zijn ook praktisch als u bepaalde planten wilt verplaatsen of vervangen. Kies voor bloembakken die passen bij uw klassieke tuinstijl, zoals grote aardewerk potten of klassieke metalen bloembakken.

Tuinverlichting is een andere goede manier om uw klassieke tuin op te fleuren. Sfeervolle verlichting kan uw tuin 's avonds tot leven brengen en tegelijkertijd een romantische sfeer creëren. Kies voor verlichting met een antiek uiterlijk om uw klassieke tuinstijl te benadrukken. Of ga bijvoorbeeld voor een sfeervolle tafelhaard zoals onze Cosiscoop.

klassieke-tuinstijl


tuinmeubeltrends-2023

Een kijkje in de tuin van...

We ontvangen regelmatig mooie foto's van onze klanten die blij zijn met hun tuinmeubelen. Deze foto’s zijn zo mooi, dat we ze graag met u willen delen. Kijk mee en laat u inspireren door deze sfeervolle tuinen!


Vraag gratis onze brochures aan en raak geïnspireerd!